27 Haziran 2011 Pazartesi

Gebelikte Tansiyon





32. HAFTA / 27 HAZİRAN 2010

Bu haftanın en sıkıcı gelişmelerinden biri de tansiyon düşüklüğü. Normalde tansiyon sorunu olmayan biri olarak öncelikle bu durumun beni çok yorduğunu söylemem gerekiyor. Gün içinde en kısa yürüyüşlerde bile birden üstüme çöreklenen basınç hissi ve baş dönmesi açıkça söylemeliyim ki ilk başta beni çok korkuttu. Sonrasında yine yardımıma koşan Google sayesinde gördüm ki hamilelikte bu tür durumlar normalmiş ve bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de tansiyon düşüklüğüymüş.  Ve en güzel haber gebelik zehirlenmesine neden olan yüksek tansiyon olmasındansa düşük tansiyon olması gayet güzel bir habermiş. 


Bunun dışında bir sonraki yazıda da göreceğiniz üzere çalışan bir anne olarak bugün itibariyle doğum öncesi iznim başlamış durumda. Daha erken haftalarında olan anneler mutlaka bu konuda araştırmalarına şimdiden başlasınlar derim. 


Sonuç olarak her şey çok güzel gidiyor. Ufak tefek rahatsızlıklar beni hamileliğimin güzelliklerini görmekten alıkoyamıyor maalesef:))))




Ve işte Google'ın bu konuda bana diğer söyledikleri:


 Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü ve Bayılma:


Gebeliğin ilk üç ayında meydana gelen hormonal değişiklikler, psikolojik etkenler, dolaşım bozukluğu ve tansiyonun aniden düşmesi gibi nedenlerle gebe bir kadında baş dönmesi ve baygınlık hissi gelişebilir. Bacak damarlarında kanın göllenmesi, kan şekerinin düşmesi, ani pozisyonun değişikliği, yorgunluk, damar yatağında mevcut sıvı miktarının artması ile dolaşımın yüklenmesi ve nispi olarak kansızlığın gelişmesi gibi nedenlerden ileri gelir. Ayrıca, gebeliğin daha geç dönemlerinde kadının sırtüstü yatmasına bağlı olarak hafif tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi görülebilir.

Alınması Gereken Önlemler:

Genel olarak hastalardaki ilk belirti: anlamada zorlanma ve yetersizlik, baş dönmesi ve görme bozukluğu şeklinde kendini gösterir. Baş dönmelerinde ve bayılma durumlarında yapılacak ilk müdahale hastayı sırt üstü yatırıp başının altına yastık koymadan bacaklarının yukarı kaldırılması gerekir. Gebe kadın, kendinde bu durumu hissettiği anda hemen oturmalı ya da uzanmalıdır. El ve ayak parmak uçlarının sıkıştırılması, yüzüne bir bezle soğuk su veya kolonya sürülmesi ile hastanın kendine gelmesi sağlanabilir. Bunlar yapılırken bir sağlık mensubu tarafından nabız ve tansiyonun kontrol edilmesi alınması gereken önlemler bakımından gerekli olduğu bilinmelidir.

Ani pozisyon değişikliklerinden, uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan ya da ayakta durmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu durum kanın göllenmesine ve baygınlık hissine neden olmakta, vücutta dolaşan kan miktarının azalmasına sebep olmaktadır. Sırtüstü yatarken önce bir tarafa yan dönüp uzanmalı, daha sonra oturur pozisyon alınmalıdır. Temiz hava rahatlatıcı olacağından sıcak ve kalabalık ortamlardan kaçınılmalı, hava akımına maruz kalmayacak şekilde kapı ve pencere açılmalı rahat ve ferah bir ortam sağlanmalıdır. Orta dereceli ekstremite ve solunum egzersizleri faydalı olabilir, yeterli derecede istirahat edilmesine, demir ve vitamin desteğinin yapılmasına, sık ve az yemek yemeye özen gösterilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Tema resimleri Ollustrator tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

© 2011 Zeynep Ceylan, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena | Türkçeleştiren: Furkan Özden